De ce să nu consumi iaurt pe stomacul gol. Iaurtul este un produs strict nerecomandat la micul dejun. Adevărul este că acest produs este bogat în bacterii lactice, dar acestea acționează doar în anumite momente.
„Dacă mănânci iaurt pe stomacul gol, toate beneficiile sale vor fi reduse la zero. Dimineața, după somn, stomacul nostru conține o concentrație atât de mare de acid clorhidric încât lactobifidobacteriile benefice nu pot supraviețui în el, adică acest produs își va pierde pur și simplu toate proprietățile sale benefice”, explică medicul rus și specialist în nutriție sănătoasă Alexandra Zakhovaeva.
Nutriționistul recomandă să consumați iaurt și alte produse lactate fermentate la cel puțin 2 ore după micul dejun.
Este mai bine să le lăsați complet pentru cină: înainte de a merge la culcare, lactobifidobacteriile au cel mai blând efect asupra procesului digestiv. Alegeți un produs cu o compoziție naturală, fără adaos de zahăr și diverși conservanți.
„Dacă consumați produse lactate în fiecare zi și în cantități mari, atunci, indiferent de produsele alese, fie că este vorba de lapte, chefir sau brânză de vaci, riscul de probleme digestive crește. Veți începe să suferiți de balonare, crampe și va crește riscul de exacerbare a gastritei și a ulcerului gastric. Acest lucru se datorează faptului că organismul nu va fi capabil să absoarbă cantități mari de lactoză, de care sunt atât de bogate produsele lactate.
Un alt aspect important: Dermatologii au efectuat un studiu și au constatat că, în cazul consumului excesiv de chefir, lapte fermentat și chiar brânză de vaci, apar boli dermatologice: eczeme, acnee și alte probleme ale pielii. Iar consumul de produse lactate bogate în grăsimi în cantități mari duce adesea la creșterea în greutate și obezitate, precum și la ateroscleroză”, spune medicul.
În primul rând, „laptele” este contraindicat persoanelor cu intoleranță – de exemplu, intoleranța la lactoză sau o alergie la proteinele de vacă.
În plus, este necesar să limitați brânza de vaci și laptele în dieta dumneavoastră sau să le abandonați complet dacă aveți:
„Urmăriți reacțiile organismului dumneavoastră. Dacă apar balonare, greață, dureri abdominale sau diaree după ce ați consumat un produs lactat la micul dejun, acest lucru indică faptul că organismul nu poate tolera produsul dintr-un anumit motiv. Cu această problemă, puteți contacta un alergolog sau un gastroenterolog”, a explicat Alexandra Zakhovaeva.
CITEȘTE ȘI: Ce efect are asupra inimii dacă mănânci iaurt în fiecare zi
Fiți atenți la starea pielii: Dacă starea pielii se înrăutățește sau dacă apare acneea, ar trebui să eliminați produsele lactate din dieta dumneavoastră și să treceți la înlocuitori pe bază de plante”, spune expertul, potrivit actualno.com.